Efterbilleder/ After images – artist book af Malene Hartmann

Efterbilleder

By Malene Hartmann, 10. december 2014

Artist’s book
Fotografi, collage, tegning og et digt af forfatteren Lars Frost
24 p., 45 Dkr.
ISBN 87-7669-004-0
hurricane-publishing
2005

I ”Efterbilleder” beskæftiger Malene Hartmann sig med det velkendte sat op imod det fremmede: Udflugten og mødet med noget nyt. Publikationen præsenterer værker, der er centrerede omkring erindringer og oplevelser dels erfaret i det vestsjællandske landskab dels indsamlet på rejser i forskellige dele af verden. Tilsammen danner de et fragmenteret univers, der omhandler temaerne tilstedeværelse, fravær og identitet.

“Efterbilleder” hentyder til, at værkerne er lavet efter en oplevelse eller blot har mimet det sete. Her refererer naturskildringer og erindringer på én gang til noget genkendeligt, men giver også, i deres fortegnethed og skævhed, en anden verden eksistens og åbner op for andre måder at se på. ”Efterbilleder” er samtidig kendetegnende for de billeder, der opstår på nethinden efter påvirkning af meget sollys. Dette skildres fx. i ansigtsløse portrætter, hvor kun den sorte frisure står tilbage. Endelig karakteriseres i titlen, at de brugte fotografier og de tegnede oplevelser både vidner om et nu og en afstand i tid til det sete – et fravær og et nærvær på samme tid.